Design SuiteIFC-gegevens toekennen aan zones, installaties en groepen

Commando

Werkomgeving: Pad

IFC-zones, -installaties en -groepen

Architectuur: Architectuur

Landschap en Spotlight: Manueel toevoegen aan werkomgeving (zie Werkomgevingen creëren en bewerken)

Met het commando IFC-zones, -installaties en -groepen kan je IFC-gegevens koppelen aan bepaalde IFC-zones uit het huidige bestand. Daarnaast kan je ook nieuwe installaties en groepen creëren en tegelijkertijd voorzien van IFC-gegevens.

Zones worden toegewezen aan ruimtes via de categorie Bestemmingsfunctie van het instellingenvenster van ruimtes; zie Instellingen Ruimte: Categorie Tag/ Bezettingsgraad).

Het systeem of de groep kan vervolgens gekoppeld worden als een gegevensset (eenmaal gecreëerd, verschijnt het systeem of de groep in de lijst met gegevenssets).

IFC-gegevens koppelen aan zones

Om IFC-gegevens aan de gebruikte zones in een bestand te koppelen:

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster 'IFC-zones, -installaties en -groepen' wordt geopend.

Klik op het tabblad Zones.

In dit tabblad staan alle beschikbare zones in de bibliotheek.

Selecteer een zone en klik op Wijzig. Je kan slechts één zone tegelijkertijd selecteren.

Het dialoogvenster 'IFC-gegevens' wordt geopend. De zone wordt automatisch gekoppeld aan het objecttype ifcZone en voor de eigenschap Naam wordt automatisch de naam van de zone overgenomen. Zie IFC-gegevens toekennen aan objecten.

Bij het exporteren van IFC-gegevens worden de gegevens van de IFC-zone automatisch toegepast op alle ruimtes die deze zelfde zonedefinitie hebben.

Systemen en groepen creëren en voorzien van IFC-gegevens

Om nieuwe systemen of groepen te creëren en deze te voorzien van IFC-gegevens:

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster 'IFC-zones, -installaties en -groepen' wordt geopend.

Klik op het tabblad Installaties of Groepen.

Hierin vind je alle gebruikte installaties of groepen in het bestand.

Klik op Nieuw om een nieuw systeem of een nieuwe groep te creëren.

Geef een naam op voor het systeem of de groep en klik op OK.

Het dialoogvenster ‘IFC-gegevens’ wordt geopend. De installatie of groep wordt automatisch gekoppeld aan het objecttype ifcSystem of ifcGroup en bij de eigenschap Naam wordt automatisch de naam van de installatie of zone overgenomen.

Klik op OK om de IFC-gegevens aan het systeem of de groep te koppelen.

Het nieuwe systeem of de nieuwe groep wordt aan de lijst met gegevenssets toegevoegd en kan hierna als gegevensset gebruikt worden.

Selecteer het systeem of de groep en klik op Wijzig om de gekoppelde IFC-gegevens te wijzigen. Klik op Verwijder om het selecteerde systeem of de geselecteerde groep te verwijderen.

IFC-gegevens toekennen aan objecten

IFC-gegevens bekijken en wijzigen

Concept: IFC Overzicht

IFC-projecten exporteren